Red Bull er doping!

Fra Norges Idrettsforbunds hjemmeside finner vi et nyhetsbrev fra idrettspresident Kjell O. Kran. Her sier idrettspresidenten at energidrikken Red Bull inneholder så store mengder koffein at de som drikker denne drikken i forbindelse med idrett, vil kunne teste positivt ved en eventuell dopingkontroll. Dette stemmer dårlig overens med en artikkel publisert av cyclingworld.dk som er lagt ut på hjemmesiden til Rye, les artikkel her.

Thomas Svane Jacobsen

Holdningsinnsats mot bruk av Red Bull.
Idrettspresident, Kjell Kran er engasjert på mange områder, her er en artikkel om bruk av Red Bull i ungdomsidretten.
Kilde: Norges Idrettsforbund

I forbindelse med idrettens verdiseminar i Fredrikstad i forrige måned kom det frem et nytt holdningsproblem som er i ferd med å bre seg i ungdomsidretten, og som bekymrer meg som idrettspresident. Det gjelder bruken av den såkalte energidrikken Red Bull. Unge idrettsutøvere benytter denne for å kvikke seg opp foran kamper, konkurranser og trening. Red Bull inneholder store mengder koffein, som er forbudt i forbindelse med idrett og, som dere alle vet, står på dopinglisten. Det er viktig å være klar over at ved å drikke Red Bull, så vil man kunne teste positivt ved en eventuell dopingkontroll. Red Bull er ulovlig i Norge, men ungdommen kjøper det i Sverige, eller i forbindelse med andre utenlandsturer. Det er også verdt å merke seg at det på markedet nå finnes en rekke ulike koffeinholdige drikker, som har til hensikt å virke stimulerende. Dette må vi også forholde oss til.

Problemet med Red Bull har to sider. På den ene siden er koffein ulovlig og står på dopinglisten, på den andre siden handler det om hvilke holdninger unge utøvere innarbeider i ungdommen. Etisk bevissthet er viktig i ung alder for å etablere sunne og langsiktige holdninger. Det er urovekkende at fremtidens idrettsutøvere flytter etiske grenser og benytter seg av ulovlige stimuli i ung alder. Som idrettspresident ser jeg meget alvorlig på denne utviklingen, og jeg ønsker at vi sammen skal ta tak i dette problemet.

I Redaksjon 21 på NRK i går kom det frem at unge norske idrettstalenter bruker ulike former for kosttilskudd. Kosttilskudd hører overhodet ikke hjemme i barne- og ungdomsidretten. Fremtidens idrettsutøvere må læres opp til å forstå at det er et variert og sunt kosthold som sikrer den nødvendige næringen til kroppen. Vi må aldri komme i en situasjon der ungdom tror at man presterer bedre ved å ta kosttilskudd. Det gjør man ikke. Det kan være farlig for kroppen og dessuten har jeg meget sterke etiske betenkeligheter ved slikt misbruk. Her har trenere og foreldre et stort ansvar.

NIF sentralt har allerede tatt initiativ til å sette ned et arbeidsutvalg under ledelse av vår anti-doping sjef, Rune Andersen for å se på problemene som er nevnt over. Dette utvalget vil utrede disse og andre verdibaserte problemer i barne- og ungdomsidretten, for så å legge frem en treårig handlingsplan. NIF kommer også til å fokusere på dette problemet i vårt holdningsskapende arbeid, både gjennom våre kurs, vårt materiell og gjennom våre etikkseminarer. Men vi trenger hjelp fra dere i kretsene og foreldre, trenere og ledere på lagnivå. Jeg oppfordrer kretsene til å ta egne initiativ for å løse disse problemene spesielt og andre holdningsspørsmål generelt. Vi bør til enhver tid ha en sunn og levende debatt om holdninger i barne- og ungdomsidretten. For meg er det viktig å få de tillitsvalgte ute i idrettslagene til å engasjere seg i holdningsspørsmål som dette. Deres holdninger er helt avgjørende for om vi skal lykkes i å innarbeide sunne holdninger og vaner hos idrettsungdommen.

Holdninger og etikk har alltid hatt en viktig posisjon i NIFs arbeid. Mye tyder på at vi trenger å sette enda mer ressurser i dette arbeidet. Sammen må vi arbeide for en idrett bygget på sunne etiske verdier og fair play. Den oppvoksende generasjonen av idrettsutøvere må ha gode forbilder. Derfor må også toppidretten stå for holdninger som gir positive ringvirkninger til ungdomsidretten. I tillegg må lokalmiljøet med trenere, ledere og foreldre bidra til å etablere gode etiske holdninger i tidlig alder. Dette er utfordringer vi må stå sammen om i årene fremover, og jeg ser frem til et sterkt engasjement fra idrettskretsene i disse spørsmålene. Sammen skal vi lykkes!

Med vennlig hilsen

Kjell O. Kran
idrettspresident

Kilde: Norges Idrettsforbund